• ΕΠΙ.ΛΟ.Γο

Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή | Ημέρα ευαισθητοποίησης

Το ερευνητικό εργαστήριο Επικοινωνίας Λόγου Γλώσσας συμμετέχει και φέτος στη διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης για την Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή με όνομα Raising Awareness for DLD. Σύνθημα της εκστρατείας φέτος είναι «Κοίταξε με». Με αυτό το σύνθημα τα επηρεαζόμενα άτομα και οι οικογένειες τους, οι λογοθεραπευτές, οι ειδικοί εκπαιδευτικοί, οι σχολικοί ψυχολόγοι, οι ερευνητές και άλλοι, σκοπό έχουν κανένα παιδί με Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή να μην περάσει απαρατήρητο, ούτως ώστε να μπορέσει να λάβει την απαιτούμενη στήριξη που χρειάζεται και τελικά να πετύχει τόσο ακαδημαϊκά όσο και κοινωνικά, αλλά και να είναι χαρούμενο.


Η Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή αφορά μια κατάσταση, κατά την οποία τα παιδιά αποτυγχάνουν να αναπτύξουν τις γλωσσικές τους ικανότητες στα αναμενόμενα για την ηλικία τους επίπεδα, χωρίς όμως αυτές οι δυσκολίες να μπορούν να αιτιολογηθούν αλλιώς (π.χ. νευρολογικές διαταραχές, κινητικές και αισθητηριακές δυσκολίες, νοητικές αδυναμίες) ή να συνυπάρχουν με άλλες καταστάσεις. Η διάγνωση της Αναπτυξιακής Γλωσσικής Διαταραχής μπορεί να δοθεί όταν ένα άτομο παρουσιάζει δυσκολίες που αφορούν την έκφραση ή/ και την κατανόηση του λόγου. Η σοβαρότητα εμφάνισης της διαταραχής κυμαίνεται από ελαφριά έως σοβαρή και προκύπτει από το είδος και την έκταση των γλωσσικών συμπτωμάτων. Επίσης, αν και δεν είναι ακόμα γνωστό τι προκαλεί τη διαταραχή, φαίνεται να υπάρχει ισχυρή γενετική/ κληρονομική προδιάθεση. Η Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή, όπως αναφέρουν μελέτες πληθυσμού, επηρεάζει περίπου 2 παιδιά σε κάθε σχολική τάξη (7% - 8% του πληθυσμού), αλλά συχνά παραμένει «κρυμμένη» και αδιάγνωστη ή παρερμηνεύεται ως κακή συμπεριφορά και έλλειψη συγκέντρωσης.


Για τους σκοπούς ενημέρωσης του κοινού το εργαστήριο μαζί με ομάδα εθελοντών που δραστηριοποιούνται με παιδιά με Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή ετοίμασαν και μετέφρασαν υλικό με σκοπό τη διάχυση των πληροφοριών. Εδώ μπορείτε να βρείτε υλικό για περαιτέρω ενημέρωση σας. Επίσης, για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην:


Δρ Έλενα Θεοδώρου

Επίκουρη Καθηγήτρια Λογοθεραπείας/Λογοπαθολογίας

Υπεύθυνη Εργαστηρίου ΕΠΙΛΟΓο

Πρέσβειρα της εκστρατείας RDLD στην Κύπρο


Δείτε πιο κάτω σε *pdf, την παρουσίαση "Ξέρεις ότι..." αναφορικά με την Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή

RDLD_Facts_Greek
.pdf
Download PDF • 768KB

Πατήστε πιο κάτω για να κατεβάσετε το αρχείο σε *pdf

Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή
.
Download • 591KB